Wat is een koudebrug?
Een goed geïsoleerde woning heeft een isolatieschil die de gehele woning, of ten minste het bewoonde gedeelte, inpakt met isolatie. Deze isolatieschil wordt ook wel de thermische schil genoemd. Een koudebrug is een plek waar de thermische schil wordt doorbroken. Dit kan zijn doordat isolatiemateriaal ontbreekt, of in mindere mate aanwezig is, of doordat er een materiaal warmte geleid van binnen de schil naar buiten de schil.
Enkele oorzaken van koudebruggen zijn:
- Niet of slecht gemonteerd isolatiemateriaal.
- Vochtig isolatiemateriaal (verminderd de prestaties)
- Spouwvervuiling
- Koudebruggen door ontwerpfouten
- Koudebruggen door fouten in de bouwfase
Warmteverlies door koudebruggen
Koudebruggen zorgen voor flinke warmtelekken bij een woning. Bij een doorsnee niet geïsoleerde woning gaat er ongeveer 10% van de warmte verloren via koudebruggen en kieren (bron: energieambassadeurs).
Dit is anders wanneer de woning wél is geïsoleerd maar er toch nog koudebruggen aanwezig zijn. In dit geval kunnen koudebruggen zorgen voor wel 30% of meer van het warmteverlies van de woning (bron: Habitos).
Vocht- en schimmelplekken door koudebruggen
Vocht condenseert altijd op koude plekken, dus ook bij koudebruggen. Dit zorgt ervoor dat er vocht- en schimmelplekken kunnen ontstaan. Vocht zorgt ervoor dat bouwmaterialen worden aangetast. Schimmel kan zorgen voor een slechte luchtkwaliteit en nare geuren.
Warmtescan
Door een warmtescan uit te voeren kunnen koudebruggen in kaart worden gebracht. Wanneer u last heeft van vocht of schimmel op de muren is het zeker aan te raden om een warmtescan te laten uitvoeren. Ook voorafgaand aan het isoleren is het verstandig om een warmtescan uit te laten voeren.